Verhalen van onze bewoners
(scrol voor alle verhalen) 

Bas en Elise
Vakantiegevoel in de Lindewijk

Het hoefde niet per se de Lindewijk te zijn. Een andere leuke plek in Wolvega zou ook prima zijn geweest, maar dat wilde niet echt lukken. “En toen lazen we over het project in de Lindewijk, een dag voordat de inschrijving sloot” aldus Elise Hamelink (33). Samen met haar 37-jarige echtgenoot Bas Modderman en hun dochter Jackie van vier en eenjarige zoontje Otis wonen ze met veel plezier inmiddels een half jaar aan de Grote vuurvlinder in een twee-onder-een-kapwoning. Bas: “Je koopt een huis op papier, je weet niet hoe het in het echt zal zijn. Maar het is nog fijner dan we hadden verwacht.”

Elise – ze studeerde bedrijfseconomie en werkt als zelfstandig ondernemer als projectleider en organisatieadviseur – vult aan: “het huis is heel ruim, het heeft buiten een jaren dertig-uitstraling, een fijne tuin voor de kinderen, het is licht en de grote woonkeuken is heerlijk”. Al klussend wordt het huis steeds meer zoals ze het willen. “Samen met familie hebben we de garage deels omgetoverd tot ruime bijkeuken. We hebben de zolder ingedeeld en in de woonkamer mooie en-suitekasten gemaakt. En er is op de eigen oprit ruimte voor de camper. Het huis wordt steeds meer zoals we het willen”. Bas: “het is comfortabel, prettig, duurzaam en ook de plek is mooi. We hebben vrij zicht, de omgeving is fraai en het centrum is dichtbij.” Bas, opgeleid als criminoloog aan de VU in Amsterdam is docent integrale veiligheidkunde aan NHL-Stenden in Leeuwarden. “Meestal ga ik met de trein – ook een pluspunt van Wolvega – en loop ik naar het station, een goed begin van de dag.”

LR-Elise-Bas-DSC_1891

Een drukke baan, kleine kinderen, klussen… je zou zeggen dat ze als creatieve mensen even geen tijd meer hebben voor een hobby. Maar dat valt mee. Bas speelt lekker basgitaar en synthesizer en Elise schildert en tuft. Tuft? “Ik maak een soort wandkleed, een soort schilderijen maar dan met garen. Staat mooi aan de muur en akoestisch werkt het positief.”

“Weet je wat ook ontzettend fijn is”, zegt Bas, “de zwemplas en het strandje dichtbij. Mooi weer? Hup, de kinderen en badlakens in de bolderkar, een paar honderd meter lopen en we zijn voor ons gevoel met vakantie.”

Augustus 2024

 

Ramona en Erik, de eerste bewoners van IJsvogelvlinder
“Straks heerlijk bootje varen”


Een nieuw en mooi huis met tuin, ruimte rondom in een fijne omgeving, niet te ver van school en winkelcentrum. Dit had het verlanglijstje kunnen zijn van Ramona Robben en Erik van der Laan, maar was het niet. Ze stonden open voor veel opties, onder anderen een leuke plek in Oldeberkoop waar Ramona eerder woonde. “Het is de Lindewijk geworden, een kavel aan de IJsvogelvlinder” aldus Ramona, “wonen in deze wijk lijkt ons voor de jongste meiden van vijf en zeven jaar erg fijn. Ze hebben straks veel leeftijdgenootjes in de buurt. En school is dichtbij.“
Voor de loting van de kavels, hadden ze een top twee gemaakt. Ramona: “Nou ja, ik had een top tien ofzo en Erik een top twee. Gelukkig bepaalde het lot, dat we de uiteindelijke kavel beiden in onze top twee hadden”. De keuze was niet moeilijk volgens Erik: “de kavel ligt mooi vrij aan het water.” Ruimte genoeg voor een woning voor hen en hun zes kinderen, drie jongens en drie meiden. “We kunnen niet wachten tot het huis klaar is en we er wonen”, aldus Erik. Hij is werkzaam in de bouw en houdt zich bezig met gevelrenovatie en gevel-impregneren. Ramona werkt na jaren werkzaam te zijn geweest in de zorg met veel plezier bij de gemeente Steenwijkerland als ambtenaar leerplicht en inburgering.

Testimonial_Ramona_en_Erik_1

Wat denken ze aan de IJsvogelvlinder te vinden? Ramona: ”zowel rust als gezelligheid. Contact met de buurt vinden we fijn. En het lijkt ons heerlijk straks een klein bootje te hebben. Om dan lekker over het meer en over de Linde bij mijn ouders die aan de Linde wonen langs te gaan”.

Het duurt nog even voordat de verhuiswagen kan komen, maar er is iets om naar uit te kijken. Erik: “we hopen voor de winter van volgend jaar over te zijn. Maar eerder mag ook natuurlijk".

          - december 2022 -

Peter en Ria 
Verknocht geraakt aan de Lindewijk

In 2010 kwamen Peter Ziel (37) en Ria Zwanenburg (31) als starters naar de Lindewijk. Hij bouwde aan het Landkaartje eigenhandig hun mooie en vrijstaande woning. Ze dachten hier nog lang met veel plezier te zullen wonen maar…ze hebben Landkaartje verkocht. Ria legt uit: “we vertrekken, maar niet uit de Lindewijk hoor. We hebben heel fijn aan het Landkaartje gewoond, maar aan de Argusvlinder waar we straks naar toe gaan is het nog fijner. Nog meer ruimte om ons heen, een mooie tuin, we kijken straks uit over het water.” Peter vult aan: “dankzij de huidige hypotheekrente en de overwaarde durfden we deze stap te nemen”. Het stel wilde absoluut in de Lindewijk blijven legt Peter uit, “overal dichtbij en toch heb je het gevoel dat je buiten woont. Ik kom oorspronkelijk van de boerderij en het gevoel van buitenleven past bij mij”. “En Wolvega heeft alle voorzieningen die we willen”, aldus Ria.

Rob_Rotgers-Lindewijk-002_klein

Gedeeltelijk in eigen beheer

Ria is persoonlijk begeleider bij Zorggroep de Stellingwerven. Peter is als timmerman werkzaam bij Bouwbedrijf Oord dat hun nieuwe woning bouwt. Hoewel… “Een flink deel van het werk doen we in eigen beheer”, aldus Ria. Peter: “het wordt een huis met een traditionele uitstraling maar helemaal van deze tijd. In tien jaar tijd is er veel ontwikkeling geweest als het gaat om duurzaamheid, gasloos, warmteterugwinning. Dat vind ik enorm interessant . Ik heb er heel veel zin in”.

Iets om naar uit te kijken

De palen zijn geheid, maar de echte bouw begint volgend jaar. Verhuizen naar de nieuwe woning gaat dus nog wel even duren. Het stel huurt tijdelijk samen met hun kinderen Silvan en Viënne een woning in Wolvega. Geen probleem vinden ze. “We hebben iets om naar uit te kijken”, aldus Ria die als vroege bewoner de Lindewijk heeft zien groeien. “Vooral de laatste jaren gaat het erg snel en dat maakt de wijk heel aantrekkelijk”.

                                                                                                 - december 2020 -




Marthie, Eric en moeder Hennie 
Een mantelzorgwoning voor moeder Hennie.

       IMG-20200718-WA0000
      Heerlijk wonen en tegelijkertijd zorgen voor je (schoon)moeder.
      Het gaat Marthie en Eric Gouma lukken in de Lindewijk in Wolvega.
      Ze zitten middenin de verhuizing naar hun mooie woning aan het Heideblauwtje.
      Op een kavel aan het water op 900 m2. “Plek genoeg voor ons huis en de
       mantelzorgwoning voor mijn 87-jarige schoonmoeder”, zegt Marthie (57). Nu al
       verlenen zij en haar man hand- en spandiensten. Eric: “mijn moeder heeft vroeger
       voor mij gezorgd. Nu kan ze genieten en nemen we veel taken van haar over”. 

Een mantelzorgwoning naast je huis, kan dat zomaar?
 

Eric: “dat was geen probleem. De mantelzorgwoning kunnen we vergunningvrij bouwen. En we hebben hier plek genoeg”. Marthie: “de levering is in oktober. Hij wordt dan kant en klaar geplaatst. We hoeven alleen maar aan te sluiten op stroom, water en riool”. Qua ontwerp sluit de mantelwoning mooi aan bij het nieuwe huis".   

“Ik kon meepraten over de indeling en de inrichting van de mantelzorgwoning” zegt mevrouw Hennie Gouma, “het huisje is helemaal zoals ik het wil en van alle gemakken voorzien”. Mevrouw Gouma heeft haar huis inmiddels verkocht. “De komende maanden moet er flink opgeruimd worden. Ik zie wel tegen de hele verhuizing op, maar ik zie er ook naar uit om straks, naast Marthie en Eric, op deze mooie plek te gaan wonen.”

Geschikte locatie

Drie jaar geleden al begonnen ze na te denken over een mantelzorgwoning. Als eerste zochten ze een geschikte locatie “tussen Leeuwarden en Zwolle met een treinverbinding”. Marthie: “in de Lindewijk vonden we de mooie plek aan het water en Wolvega ligt aan het spoor, dus ja”. Marthie, in het dagelijkse onderwijskundig begeleider voor kinderen en jongeren met epilepsie, en Eric hebben hun huis in Heerenveen verkocht. Ze gaan in hun nieuwe huis tijdelijk wonen op de eerste verdieping. Marthie: “want de begane grond is nog niet af”.

Eric is docent bouwkunde aan Hogeschool Windesheim in Zwolle en zijn ‘droom’ komt uit. “Ik wilde al heel lang zelf een duurzaam huis bouwen. Actief betrokken zijn bij het ontwerp en bij de bouw”. Ecohûs in Tjerkwerd – de eigenaar is een oud-collega van Eric – nam het werk aan. Eric heeft naast zijn werkzaamheden op school, het bouwproces gevolgd en zelf allerlei werkzaamheden verricht.

Jullie wilden een duurzaam huis. Is dat gelukt? 

Het was best een klus om zo duurzaam mogelijk te bouwen, zo leren we van Eric: “netto duurzaam en circulair is bijna niet te doen. Als je je echt in de materie verdiept en alle kosten en Co2 emissie doorrekent, productie en afschrijving meeneemt in het verhaal, zijn bijvoorbeeld zonnepanelen niet zo duurzaam als de meeste mensen denken. Dit geldt ook voor veel andere materialen in de reguliere bouw. Ons huis is daarom zoveel als is toegestaan gemaakt van hout, omdat dit meer circulair is. Om zo min mogelijk energie te gebruiken, is de basis: goede isolatie. De met papiervezel geïsoleerde wanden zijn 50 centimeter dik, we hebben driedubbele beglazing, warmteterugwinning en infrarood voor bijverwarming”.

Noot van de redactie:
De mantelzorwoning mag alleen worden bewoond als er sprake is van mantelzorg. Andere vormen van bewoning zijn niet toegestaan.


                                                                                              - juni 2020 -                                                                           


Jan en Rinske van Agteren

“Straks een en al vakantiegevoel”

20200619_161248_uitsnede_2

De oplevering is over een week of vijf. De verhuizing staat gepland eind september. In de tussentijd moet er geschilderd, de keuken wordt geplaatst, de vloeren ….et cetera. Nog heel wat werk aan de winkel dus maar het is te overzien. Rinske (43) en Jan (48) van Agteren en hun elfjarige Thijs en vijftienjarige Niels hebben zin in hun nieuwe schuurwoning in de Lindewijk. Op een prachtkavel aan het Icarusblauwtje bouwt aannemer Joop Oord hun droomhuis.

Droomhuis
 
“Hoewel droomhuis”, zegt Jan, “eerlijk gezegd durfden we er nauwelijks van te dromen. Zo onrealistisch leek het”. Jan, in het dagelijks leven CFO van een landelijk IT-bedrijf, is geboren en getogen in Wolvega. Rinske is geboren in Nijeholtpade en woont al meer dan dertig jaar in Wolvega. Samen kochten ze Rinskes ouderlijke woning in de Bremstraat aan de rand van Wolvega. “Een mooi plekje met kilometers uitzicht”, aldus Rinske, “wat dat betreft hoefden we niet per se te verhuizen”. Jan: “we zouden ook zeker niet verhuizen als deze unieke plek er niet was geweest. We gaan naar een grote tuin aan het water en een nieuw huis, precies zo als we het willen hebben”. Architect Theo Mestemaker maakte er samen met Jan en Rinske een transparante en natuurlijke woning van met veel glas. Jan: “reken maar veertig procent glas en veertig procent hout. Een huis dat in de Lindewijk helemaal tot zijn recht komt”.

Wolvega centraal gelegen

De standplaats van Jans’ werk is Zwolle. Maar regelmatig is hij elders in het land te vinden, ook in het westen. “Ik vind Wolvega best wel centraal gelegen. De verbindingen over de weg en het spoor zijn prima”. Nu hun “droom” bijna is verwezenlijkt, dromen Jan en Rinske verder. Over hoe het straks zal zijn, als ze echt in hun nieuwe huis wonen. “Ik verwacht dat we elke dag denken dat we met vakantie zijn. Dat gevoel hebben we nu al als we gaan kijken. Spelende jeugd op het water, bootjes. Heerlijk. Straks wonen we er permanent. Een en al vakantiegevoel”, zegt Rinske. “We gaan er nooit meer weg”, zegt Jan stellig.


                                                           - april 2020 -                                                                       

Janny_en_Gerard_uitsnede_3

Janny en Gerard
Hardlopers  vinden elkaar in de Lindewijk

Je zou kunnen zeggen dat ze elkaar tegen het lijf liepen. In ieder geval vonden ze elkaar dankzij het hardlopen. Bij de hardloopgroep van Start ’78. Al een paar keer deden ze mee aan Rondje Lindewijk. Van het een kwam het ander en vorig jaar besloten Janny Nijkamp en Gerard Blaauwhof  te gaan samenwonen. Janny trok in bij Gerard. In het huis aan het Heideblauwtje in de Lindewijk dat Gerard in 2013 kocht. Gerard had eerder, geplaagd door rugproblemen, afstand gedaan van zijn melkveebedrijf. Inmiddels is Gerard al weer vijf jaar postbezorger. Janny werkt bij de gemeente Weststellingwerf. Ze wonen beiden dus lekker dicht bij het werk.

Van de Lindewijk naar de Lindewijk

De afgelopen jaren zijn flink wat ‘inwoners’ verhuisd van de ene plek in de Lindewijk naar een andere plek in de Lindewijk. Ook Janny en Gerard  behoren nu tot deze groep ‘verhuizers binnen de Lindewijk’.  In 2013, vertelt Gerard, was er wat betreft woningen niet veel keus in Wolvega en omgeving. De nieuwe woonplek nu is gekozen vanwege de gunstige ligging ten opzichte van de zon. “We wilden meer zon in huis en in de tuin”, zegt  Janny. “Het nieuwe huis aan het Icarusblauwtje krijgt veel glas in de zuid- en westgevel, het wordt heel licht. Een nieuw huis betekent ook, dat we echt iets kunnen maken dat van ons samen is”. Gerard: “ik ben geen klusser, dus nieuwbouw is voor ons wel fijn. Ruimte, groen en een water om de deur zijn Janny en ik van huis uit gewend. En ook dat vinden we hier”.
Janny: “In de wijk zelf kun je goed wandelen met de hond. Veel groen en tussendoorpaadjes. Ook richting de Lende is het heerlijk. Wel jammer dat een paar weilandjes plaats moeten maken voor Lindewijk deelgebied 2. Ook hier komen straks woningen. Wel logisch natuurlijk, net als wij zoekt iedereen een fijne plek om te wonen”.  De bouw van de nieuwe woning moet nog beginnen. Janny en Gerard hopen medio volgend jaar te kunnen verhuizen.


xxxxxxxxxx

Gerben en Jacoline

Nieuwkomers Gerben en Jacoline      
"Het kan eigenlijk niet beter"

Gerben Sloothaak komt uit Den Helder. Echtgenote Jacoline komt oorspronkelijk uit Wolvega. En binnenkort verhuizen ze van Dronrijp naar Wolvega. Hoe dat kan?  Jacoline: “onze huwelijksnacht hebben we doorgebracht in Hotel Van der Valk in Wolvega. Met uitzicht op de Lindewijk met zijn mooie kavels aan het water. We zijn wezen kijken en we waren er eigenlijk vrij snel uit. Onze nieuwe huis komt te staan aan het Heideblauwtje”.

Nu nog woont het stel al weer drie jaar samen in Dronrijp. Daarvoor ‘deed’ Jacoline die jarenlang werkzaam was bij de Koninklijke Marine een jaartje Curaçao. Inmiddels heeft ze een leuke baan als verpleegkundige in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten, studeert ze HBO-V en is ze als finance-officer betrokken bij MGciviel B.V. in Joure, het bedrijf van Gerben.

Gerben: “MGciviel is een jong adviesbedrijf op het gebied van aanbestedingen en procesbeheersing van grote infraprojecten. We bestaan deze maand vijf jaar en werken met vijftien man/vrouw voor overheden en bedrijfsleven in vooral Noord Nederland. En we timmeren met succes aan de weg”.

Gerben en Jacoline zochten een nieuwe plek in de driehoek Wolvega – Heerenveen – Joure. Niet te ver van beider werk dus. Jacoline: “dat we het in Wolvega hebben gevonden ligt aan het feit dat de Lindewijk lekker ruim is opgezet en het plekje aan het water, vrije ligging, rustige straat en dichtbij de snelweg”. Gerben: ”de ligging aan water is ideaal. We zijn graag op het water, zowel in de zomer als in de winter. Het kan eigenlijk niet beter”.